Ako vybrať brašňu na bicykel? (RÝCHLY NÁVOD)

Bicyklujete? Ak chodíte na dlhšie cyklistické túry, taška na bicykel by mala patriť ku vašej základnej výbave. Je praktická z mnohých stránok, preto je skvelé si ju zaobstarať alebo vymeniť za lepšiu. V tomto článku vám poradíme, ako si ju vybrať. Je veľmi praktická predovšetkým pre to, že vďaka nej nebudete musieť nosiť na chrbte ťažký cyklistický alebo klasický batoh. Všetko potrebné, čo si budete chcieť zobrať na vašu cyklotúru pohodlne zmestíte do tejto tašky na bicykel. Väčšina z nich skrýva dostatočný úložný priestor a tiež mnohé možnosti uchytenia a rozmery.

Tašky na bicykel a ich účel

Základný učel tašiek na bicykel sme už spomenuli – tou je tá, že počas jazdy na bicykli nemusíte nosiť ruksak. Tieto brašne sa podstate dajú uchytiť dvomi hlavnými spôsobmi, a to buď na rám alebo na nosič.

V súvislosti s presným druhom, ktorú si vyberiete, môžete rátať buď s miestom na pár drobností alebo oveľa väčším priestorom na ukladanie vašich vecí.

Ak skôr zvyknete chodiť na cyklotúry hoci aj na niekoľko dní, lepšie vám poslúži taška s veľkorysejším priestorom. Jej objem sa odvíja predovšetkým od spôsobu, kde je umiestnená.

Väčší priestor má taška na nosiči a naopak menší má taška na ráme. Kľúčovou taškou pre výber bude vždy tá, čo v nej presne chcete prevážať. Na trhu sú tiež tašky na základné cyklistické náradie či náhradné duše, ale aj rezervné oblečenie, ale aj také, do ktorých zmestíte všetko potrebné na jeden až dvojdňový výlet. V neposlednom rade tiež môžete nájsť na trhu modely, kde zmestíte všetko aj na týždňovú cestu. Keď si budete vyberať, venujte pozornosť aj vnútornému usporiadaniu samotnej tašky, a to hlavne v prípade, že chcete so sebou zobrať napríklad elektroniku. Na tú je najlepšie mať priestor zvlášť. Ak chcete, aby vám taška vydržala, vyberajte si skôr pevnejšie a lepšie prevedenia než lacnejšie druhy tašiek. Budú odolnejšie a dlhšie vám vydržia.

Vyberte si z ponuky kvalitných tašiek na bicykel

PRIESTOR TAŠKY NA BICYKEL A JEJ MATERIÁL

Priestor, ktorý môžete v tomto prípade využiť, sa zvyčajne pohybuje od niekoľkých litrov až po desiatky litrov objemu. Keď si ju budete vyberať, priestor je jedným z najdôležitejších kritérií vášho výberu. Určite myslite aj na materiál, pretože ten by mal byť tiež odolný voči vode.

Častokrát sa pri bicyklovaní stáva, že začne pršať a je lepšie mať materiál, ktorý zbytočne nepremohne. Častokrát

býva takýto materiál tiež doplnený plastovou výstužou, ktorý vynikajúco pomáha zachovať a držať tvar a tiež zvyšuje nosnosť samotnej tašky. Niektoré z tašiek majú dokonca tvar plastových škrupín, vďaka čomu dokážu udržať väčšie množstvo vecí. Takáto taška je však o niečo drahšia ako klasické textilné prevedenie. Ak chcete naopak niečo luxusnejšie, skvelá sú aj kožené cyklistické tašky. Ich výhodou tiež je, že sú mimoriadne odolné.

Treba sa však o ne správne starať, pretože nie je vhodné, ak sú príliš v kontakte s vodou. Kožené prevedenie tašky na bicykel je ideálne pre mestské bicykle. Materiály, z ktorých tašky na bicykel zvyknú byť vyrobené, vo všeobecnosti väčšinou odolávajú vode, ale nájdete aj tie plne vodoodolné.

Medzi najobľúbenejší typ patria podsedlové brašne

Tašky na bicykel a ich parametre

V tejto časti si predstavíme niektoré najdôležitejšie parametre, ktoré si môžete v prípade tašiek na bicykel vyberať. Aj keď znie takýto výber pomerne jednoducho, je tu pomerne veľa parametrov, ktoré pri výbere budete musieť zohľadniť. Ujasnite si vopred, na aký účel a cyklotúru budete tašku potrebovať, potom si tiež ľahšie vyberiete.

Spôsob uchytenia

Okrem predchádzajúcich spomínaných parametrov je do veľkej miery podstatný aj systém uchytenia ku kolesu, kde je populárny predovšetkým spôsob uchytenia pomocou suchých zipsov. Iné modely zase majú rôzne zacvakávacie systémy. Tieto systémy vydržia spravidla dlhšie, než tie so suchým zipsom. Upínací systém je veľmi dôležitý predovšetkým kvôli celkovej stabilite vášho bicykla. Pri spomínaných suchých zipsoch nebudete mať problém tašku uchytiť prakticky kdekoľvek, pretože nezáleží, aká hrubá je rúra alebo nosič. Ich nevýhodou však je, že sa rýchlejšie opotrebovávajú. Tento systém je typický pri kvalitnejších prevedeniach. Ďalším typom uchytenia, s ktorým sa môžete stretnúť, je gumový popruh s háčikom. Toto riešenie sa taktiež dokáže prispôsobiť vaším rozmerom bicykla.

Býva však menej stabilné a jeho zapínanie a odopínanie je o niečo ťažšie. Na druhej strane sa však menej opotrebováva. Poslednou z možností je držiak, ktorý je možné zavesiť za konštrukciu nosiča. Manipulácia s ním je veľmi jednoduchá.

Objem tašky

Ako už bolo spomínané, najväčší priestor ponúkajú tašky na nosič. Tie môžu mať objem až 30 litrov. Ak vám stačí aj menší objem, potom je vhodná taška pod sedlo. Tie nie sú až také veľké, ako pri montáži na nosič. Treťou možnosťou objemu, ale aj vlastne spôsobom umiestnenia je sedlovka. Je to taška, ktorá sa umiestňuje na sedlovú trubku a je tiež o niečo menšia. Podobnú veľkosť má aj taška, ktorá sa umiestňuje na koleso a uchytáva sa cez riadidlá.

Úplne najmenší objem poskytujú tašky, ktoré sa uchytávajú na rám. Tie nemôžu predovšetkým prekážať pri šliapaní na bicykli.

Doplnky

Výrobcovia tašiek sa snažia prispôsobiť tašky na bicykel potrebám cyklistov, a preto na nich nájdete množstvo užitočných doplnkov. Keď sa teda rozhodnete pre základný typ tašky, určite zvážte aj ďalšie doplnky, ktoré by pre vás mohli byť nesmierne užitočné. Tu sú niektoré z nich:

Vrecko na mobilný telefón – je už takmer štandardom v taškách a zvyčajne tiež polstrovaný, takže telefón ochráni pred prípadnými otrasmi a nárazmi. Niektoré tašky majú vrecko na telefón v hornej priesvitnej časti, takže ho môžete počas jazdy pohodlne sledovať.

Vrecko na fľašu – väčšie tašky na bicykle majú väčší priestor na fľašu, niektoré dokonca aj s izolačnou vrstvou, aby udržali teplotu nápoja.

Karabína na kľúče – pohodlné, ak chcete mať vaše kľúče uložené tak, aby ste ich nestratili.

Reflexné prvky – budú veľmi dôležité v prípadoch, pokiaľ jazdíte na neosvetlených častiach a za zníženej viditeľnosti. Bývajú vyhotovené v špeciálnych farbách, ktoré odrážajú svetlo.

Tašky na bicykel a ich parametre

Jednou z vecí, na ktorú je lepšie si dávať pozor, je jej hmotnosť, respektíve kapacita. Ak bude taška spolu so všetkým, čo chcete do nej zmestiť, príliš tažká, môže sa zhoršiť ovládateľnosť bicykla.

Dobre si premyslite, akú veľkú tašku vlastne potrebujete. Okrem toho nikdy nezabudnite ani na celkovú kompatibilitu s bicyklom. Aj keď sú tašky väčšinou univerzálne, je potrebné zohľadniť, či je spôsob jej uchytenia vhodný na váš bicykel.

Záleží na rozmeroch tašky, ale aj na jej tvare, ktorý nemusí vždy sedieť. Ak je to možné, vyskúšajte si najskôr tašku priamo na váš bicykel. Taška na bicykel je skvelý doplnok, pokiaľ ste aktívny cyklista. Oceníte ju v mnohých momentoch, kedy pre vás bude oveľa pohodlnejšia než klasický ruksak. Nezabudnite sa v neposlednom rade o ňu správne starať a venovať jej pozornosť, ak chcete, aby vám vydržala čo najdlhšie. Pravidlo číslo jedna je, aby ste ju zbytočne nepreťažovali a nenamáhali materiál. Tiež dávajte pozor na ostré predmety, ktoré by mohli prederaviť konštrukciu či látku.

Tašku tiež čistite a pravidelne ju umývajte – na tento účel by vám mala stačiť vlhká handrička. Ak sa jedná o väčšie nečistoty, siahnite po špeciálnych prípravkoch, ktoré sú určené na daný typ materiálu. Vďaka tejto starostlivosti sa postaráte o to, že vaša taška na bicykel vydrží čo najdlhšie.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre