Ako vybrať správnu VEĽKOSŤ RÁMU?

V tomto článku si bližšie rozoberieme ako si vybrať správnu veľkosť rámu bicykla. Je obzvlášť dôležité vybrať správnu veľkosť rámu, pretože aj ten najlepší bike Vám nebude sedieť a nebude sa Vám na ňom dobre jazdiť ak nebudete mať správnu veľkosť rámu. Na rôzne disciplíny treba na výber rámu pozerať rozlične, ale všeobecne sa dá povedať, že pre všetky disciplíny je dôležitá najmä dĺžka hornej rámovej trubky. Zatiaľ čo na cross-country, trail a ostatné disciplíny, kde sa šľape do kopca je veľmi dôležitý parameter dĺžka sedlovej trubky na zjazd a freeride je dôležitý najmä rázvor kolies. Na dirt a slopestyle je veľkosť určená v podstate len dĺžkou hornej rámovej trubky.

Podľa čoho vyberať veľkosť rámu

Všetky značky rámov sú väčšinou ponúkané vo veľkostiach S, M, L a XL ku ktorým je v popise takmer vždy pridaná aj výška postavy pre danú veľkosť.

Tu však môžu platiť rôzne odchýlky v závislosti od toho aké správanie bicykla preferujete. Ak preferujete hravejší bicykel a jazdíte viac technické traily v pomalšej rýchlosti s utiahnutými zákrutami je lepšie vybrať si menšiu veľkosť, najmä ak patríte výškou medzi veľkosti.

Zatiaľ čo ak jazdíte najmä zjazdy a skoky vo vysokej rýchlosti s malým množstvom technických pasáží je lepšie siahnuť po väčšom ráme.

Pre dirt jump, street a slopestyle je tiež veľkosť veľmi dôležitá.

Na veľké skoky aké sú napríklad na slopestylových pretekoch, ale aj na pumptrack je lepší dlhší stabilný rám, s nižším stredom a mierne dlhšou zadnou stavbou, ale do skateparku a na street je zase lepší kratší obratnejší rám s vyššie položeným stredom a kratučkou zadnou stavbou.

Tu sa už viac ako veľkosťou rámu zaoberáme geometriou, ktorá môže byť u jednotlivých rámov iná aj pri rovnakých veľkostiach.

Jeden z momentálne najriešenejších parametrov je uhol hlavovej trubky.

Všeobecne sa dá povedať, že bicykle na zjazd a freeride sa vyznačujú položenjším uhlom hlavovej trubky, zatiaľ čo tie na cross-country a trail majú o niečo strmší hlavový uhol.

Trendom však dnes je mať položenejší hlavový uhol aj pri trailových bikoch. Zatiaľ čo kedysi bol napríklad uhol 67° typický pre downhill, dnes sa s ním môžete stretnúť už aj na trailových alebo moderných cross-country (tzv. down-country) bikoch.

Tieto bicykle s progresívnou geometriou sa vyznačujú výborným správaním v zjazdoch, ale nestrácajú schopnosti pri stúpaní.

Záverom môžeme povedať, že výber správnej veľkosti, ale aj vhodnej geometrie je nesmierne dôležitý krok pri výbere Vášho nového tátoša a neradno tento krok podceniť, ideálne je si bicykel vopred vyskúšať alebo sa poradiť s kamošmi alebo známymi, ktorý s daným typom bicykla alebo aspoň značkou majú nejaké skúsenosti.

Vyberte si z kvalitných pevných rámov

Správna veľkosť je kľúčová

Podľa týchto informácií ste už asi zistili, že výber správnej veľkosti rámu je kľúčovým krokom pri výbere bicykla, ktorý bude pre Vás ten pravý.

Väčšinou je k danej veľkosti priradené aj rozmedzie výšok, pre ktoré je táto veľkosť vhodná, ale keďže nanešťastie každý máme iný typ postavy, dĺžku končatín a preto to čo je pre jedného človeka vhodná veľkosť M, pre druhého s dlhými nohami a rukami ale rovnako vysokého môže byť vhodnejšia veľkosť L.

Práve preto je vhodné si bicykel pred kúpou vyskúšať.

Niektoré značky, organizujú dokonca aj testovacie dni, kde si môžete bicykel vyskúšať. Na týchto testovacích dňoch, ako bývajú napríklad na Bikefeste v Kálnici, si môžete bicykel vyskúšať aj v teréne, čo je nesmierne dôležité, keďže klasická testovačka pred obchodom Vám veľa o správaní bicykla v teréne nepovie.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre