Ako vybrať svetlá na bicykel - Všetko, čo potrebujete vedieť

Svetlá na bicykel sú nevyhnutnosťou predovšetkým v jesennom alebo zimnom období a tiež vtedy, ak jazdíte v meste. Nie sú dôležité len preto, aby ste dobre videli na cestu, ale slúžia predovšetkým pre vašu bezpečnosť v cestnej premávke. Budete vďaka nim viditeľný nielen na ceste, ale aj na cykloturistike v prírode, a to naozaj zďaleka. Svetlá si môžete kupovať na základe rôznych parametrov, pretože je rozdiel, či kupujete predné svetlo alebo zadnú blikačku. Ako si vlastne vybrať a čo potrebujete? Poradíme vám.

Na čo slúžia svetlá na bicykel?

Svetlá na bicykel slúžia na osvetlenie vášho bicykla. Je to jednak veľmi dôležitý prvok bezpečnosti, ktorý vás chráni pred okoloidúcimi autami a zvyšuje vašu viditeľnosť na ceste. Na druhej strane sú svetlá veľmi dôležité tiež na to, aby ste na bicykli, najmä na neosvetlených a zle viditeľných cestách videli na povrch a predišli tak prípadnému zraneniu.

Podľa čoho vyberať?

Ako všetko, pri výbere zvažujte nielen vaše vlastné preferencie, ale aj účel a základné parametre. Pre tieto svetlá je najdôležitejšia ich svietivosť, výdrž batérie alebo tiež spôsob uchytenia na bicykel.

Svietivosť

Svietivosť sa v lúmenoch. Hľadajte vždy čo najvyšší parameter, pretože čím viac lúmenov svetlo má, tým lepšie bude svietiť. Počet lúmenov následne určuje cenu svetla, to znamená, že čím viac lúmenov svetlo má, tým drahšie bude.

Výdrž batérie

Ak chcete, aby vám batériá na vašich svetlách na bicykel vydržala čo najdlhšie, určite zvážte jej výdrž ako ďalšie kritérium vášho výberu. Výrobcovia ho vonkoncom nekomplikujú, pretože tento údaj býva najčastejšie uvádzaný podľa počtu hodín, ktoré vám daná batéria vydrží. Ak ste pravidelný cyklista predovšetkým vo večerných hodinách, radšej investujte do batérie, ktorú nebude potrebné vymieňať príliš často. Okrem samotnej výdrže následne zvážte aj typ batérie, ktorými sú najčastejšie tužkové alebo špeciálne integrované batérie.

Kvalitné svetlá - náš výber

Spôsob uchytenia

Nemenej dôležité je pri výbere batérie dôležitý aj spôsob jej uchytenia a ako danú batériu uchytíte. Svetlá sa zvyknú dávať na stojan, ktorý jednoducho namontujete na riadidlá bicykla alebo na sedlovú trúbku. Existujú však aj malé a lacnejšie svetlá s gumeným obalom, ktoré môžete uchytiť prakticky kdekoľvek. V neposlednom rade sú na výber aj svetlá, ktoré sa dajú prichytiť na blatníky alebo na helmu.

Ako vybrať svetlo na bicykel

Keď si budete vyberať svetlá, vaše preferencie by mali vyplývať predovšetkým z vašich zvyklostí a cyklistiky. Je dôležité, kde na bicykli jazdíte a za akých podmienok. Podľa toho by ste si mali svetlá na bicykel vyberať. Ak napríklad jazdíte prevažne počas večera alebo aj cez les, určite bude dobré vybrať si svetlá, ktoré vám vydržia čo najdlhšie, pretože ich budete naozaj potrebovať. Ak skôr jazdíte v meste a svetlá ja bicykel potrebujete hlavne pre vašu bezpečnosť, vyberte si také, ktoré majú čo najlepšiu svietivosť. Tu sú konkrétne situácie aj s príkladmi svietidiel, ktoré si môžete vybrať.

Svetlá na cyklistiku do mesta

Bicyklujete prevažne v meste a hlavne na krátke vzdialenosti? Na mestské typy bicyklovania prevažne po dobre osvetlených cestách vám úplne postačia základné signalizačné svetlá, aby vás okoloidúce autá včas spozorovali. To je ten hlavný dôvod, prečo vôbec svetlá potrebujete. Bude vám stačiť jedno biele svetlo vpredu na bicykli a ideálne jedno červené vzadu. Snažte sa tiež vybrať také svetlo na bicykel, ktoré sa dá nastaviť na režim blikania. V takomto prípade nie je počet lúmenov dôležitý, avšak zamerajte sa na výdrž batérie. Výdrž batérie vyberajte podľa toho, ako často na bicykli jazdíte.

QT CYCLE TECH 3-DIODY

Kvalitné svetlo zo základnej rady za skvelú cenu, má stále svietenie 50 hodín, režim blikania na 100 hodín.

FORCE PREDNÉ SVETLO CASS 300LM

Ak chcete kvalitnejšie predné svetlo, potom si môžete vybrať toto, ktoré má 1 x vysoko výkonná LED dióda CREE XP-G2 3W 300L a 2 funkcie svietenia: vysoké a blikanie.

QT CYCLE TECH 3-DIODY

Kvalitné svetlo zo základnej rady za skvelú cenu, má stále svietenie 50 hodín, režim blikania na 100 hodín.

Svetlá na cyklistiku po neosvetlených cestách

Ak jazdíte hlavne na neosvetlených cestách, vyberajte si svetlá, ktoré majú svietivosť aspoň 500 až 750 lúmenov. Takáto svietivosť vám zaručí dobrú viditeľnosť a bude tiež užitočná pri cestnej cyklistike. Vhodné je mať svetlo aj na zadnej časti bicykla kvôli signalizácií. Tu sú príklady niektorých predných svietidiel na neosvetlenú cestu:

Svetlá na bicykel na nočnú horskú cyklistiku

Svetlá, ktoré si v tomto prípade vyberiete závisia predovšetkým od druhu horskej cyklistiky. Ak ide o ľahšiu cyklistiku aj počas šera, lesných či poľných cestách, vhodná je podobne ako v predchádzajúcom prípade svietivosť aspoň 750 lúmenov vrátane signalizačného svetla vzadu. Ak jazdíte v noci na náročných horských chodníkoch, napríklad trail a enduro, zabezpečne si svetlo, ktoré má svietivosť až do 2 000 lúmenov. Takéto osvetlenie je síce drahé, ale bude pre vás maximálne bezpečné a budete vidieť takmer ako počas dňa.

LEZYNE PREDNÉ LED SVETLO MACRO DRIVE 1300XXL

Predné svetlo Macro Drive 1300XXL je nové vysoko svietivé LED cyklistické svetlo, ktoré ponúka výkon až 1 300 lúmenov.

PWR CHARGER COMMUTER - SVETLO 450LM

Ide o cyklistické svetlo s integrovanou powerbankou vďaka ktorej môžete nabíjať ďalšie prístroje, mobil, navigáciu, akčnú kameru, a podobne. Má 450 lúmenov.

LEZYNE SVETLO PREDNÉ POWER PRO 115

Svetlo Lezyne Hecto Drive 500XL je výkonné viacúčelové LED svetlo na bicykel. Kompaktné, odolné extrudované ALU telo je optimalizované na dobré odvádzanie tepla. Ultravýkonné LED diódy poskytujú výkon až 500 lúmenov.

Nezabudnite, že okrem samotného osvetlenia na bicykli je dobré si zaostarať aspoň niekoľko reflexných prvkov. Je vždy lepšie byť na bicykli vybavený čo najlepšie, aj vrátane svetiel. Človek naozaj nikdy nevie, kedy sa môže niečo stať a bezpečnosť je v tomto prípade naozaj prvoradá. V konečnom dôsledku nie je investícia do svetla taká vysoká, preto si ich ideálne zaobstarajte čo najskôr.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre