Freeride je bike disciplína, ktorú máme veľmi radi a celé RIDEPRO chceme postupne ladiť Frírajdovými štýlom. To sa týka aj nášho tímu, ktorý rozširujeme. Keď padne reč o slovenských freeride jazdcoch tak nie je možné vynechať Filipa Diana, ktorý jazdí extrémne bomby a sadli sme si až tak že sme ho zobrali do našej MTB Crew ! Filipa poznajú jazdci hlavne z jazdenia v Kálnici kde nakladá najväčšie skoky s trikmi a stará sa aj o traily.

S Filipom sme hneď natočili welcome video v jeho vlastnom spote ZIDAN HARDLINES v Dubnici nad Váhom. K tomu sme ho vyspovedali v interview a pridávame aj fotky, tak to sleduj.

FILIP DIAN - WELCOME TO RIDEPRO VIDEO - ZIDAN HARDLINES

Na začiatok nám povedz základné informácie o tebe a prečo si začal práve s bicyklom?

Mám 24 rokov, pochádzam z Dubnice nad Váhom a momentálne sa živím tým že staviam trate v Bikeparku Kálnica. S bicyklom som začal, lebo neviem chodiť...

Ako dlho jazdíš? Bol to vždy len freeride alebo si skúsil aj iné odvetvia bicyklovania?

Fuh, čo sa týka zjazdového bajkovania, jazdím zhruba 8 rokov. Skúšal som všeličo, XC-čko aj cesťák. Bol som na pár maratónoch, závodoch na cesťáku ale freeride ma najviac namotal. A plánujem pri tom aj zostať, pokiaľ sa nič nepokazí. 

Aký bol tvoj prvý bike?

Môj prvý bike bol žltý. To je jediné čo si pamätám, nemal pomocné kolieska a bol žltý. A prvé celopéro bol Scott Voltage 2012. Mal som S-kovú veľkosť, čiže pri mojej výške nad 180 cm som musel vyzerať dosť komicky. Predstav si dohrbeného Quasimoda na biku, asi tak. 

Boli freeride-ové začiatky ťažké alebo si bol prirodzený talent?

Skôr som bol prirodzený talent na padanie. Držkopády mi vždy išli. Pamätám si prvý deň keď som prišiel za chalanmi. Stavali maličký drop čo mal menej ako meter na výšku a dĺžku. Vyhecovali ma, nech to idem skočiť. Aj som išiel a rozsekal som sa o prvý kríček. Ale postupne som sa vyjazdil. Hlavne keď som s chalanmi staval na Čertove Bikepark, vtedy sme jazdili stále. 

Na instagrame má tvoj lokálny spot Zidan Hardlines vlastný profil, vieš mi o tom povedať niečo viac?

Je to pri Dubnici, bližšie info nepoviem. Nechcem aby tam chodil hocikto, ale keď mi niekto napíše že si chce prísť zajazdiť nemám problém mu dať bližšie informácie a môže prísť. Je tam asi 5 tratí, pre dosť pokročilých. Nováčik by sa tam možno zabil. A niečo z krátkej histórie, no začalo to tak, že ma tam zaviedol kamoš ktorý si tam staval trate a chcel som mu pomôcť. Išiel som tam s nimi a hneď ma to miesto očarilo. To som ešte nevedel stavať. Neskôr sa nato vykašľali, tak som sa tam rozhodol ísť sám, že si skúsim niečo vlastné postaviť. Zrazu som tam mal prvú trať. Odvtedy sa to postupne začalo kopiť a už je to tam 5 rokov. 

Koľko ti trvalo dať dokopy a postavať Zidan Hardlines? Sú to dni, mesiace alebo roky?

Už to tam stojí piaty rok. Boli obdobia keď som tam staval každý deň celý deň. Nosil som si tam jedlo aby som tam neskapal. Sú to stovky lopato-hodín, tisíce lopato-hodín čo som tam odrobil. Občas som bol mimo a namiesto toho aby som šiel niekam s kamošmi tak som išiel radšej kopať.

Prečo staviaš tak veľké skoky? Necítiš sa nejak zle, že si jeden z mála ktorý to reálne naskáče?

Haha, neviem. Asi ma už nebaví stavať malé skoky. A hlavne o tom ten šport je, o posúvaní hraníc. Na Slovensku je okrem Kálnice a možno ešte jedného bikeparku strašne málo miest, kde sa dá riadne pojazdiť a naskákať veľké skoky. Tak som si chcel spraviť u seba doma niečo, kde sa dá trénovať. 

Prečo práve Zidan Hardlines?

 Jednak sa to podobá na moje meno, Zidan a Dian, ale pomenoval to tak ako prvý môj kamoš. Sufurki Dávida ako internetoú hviezdu určite väčšina z nás pozná, tak je to podľa neho. 

Aké máš plány do budúcna? Cestovanie, jazdenie možno Loose Fest? Nejaké osobné ciele?

Najradšej by som sa dostal aspoň na dve akcie čo spadajú pod Fest Series, či už Darkfest v Afrike, Loosefest alebo Black Sage. Rád by som sa pozrel do Utahu a Kanady. Osobné ciele sú asi také, aby som stále jazdil. Aby som sa dostal do takej fázy, že keď napíšem chalanom z Loose Festu že chcem prísť, tak mi povedia jasné príď, vieme kto si a vieme že sa nezabiješ. 

Najjednoduchší trik a najťažší trik?

Najjednoduchší pre mňa je tobogan. A najťažší je superman. To je úplná blbosť a neviem nato prísť.

Z videí na instagrame sa dá ľahko zistiť že máš rád hip-hop a drum and bass, daj nejaký tip na interpreta ktorého by malo spoznať viac ľudí.

Najviac teraz počúvam hip-hop. Ale neustále to obmieňam. Z hip-hopu je dobrý Scientifik. Drum and bass teraz moc nepočúvam, ale interpretov mám najradšej asi The Clamps alebo Muzzy.

Koho vnímaš ako svoj najväčší vzor okrem Semenuka, toho obdivuje asi každý.

Čo sa týka štýlu jazdenia, Jasper Penton dáva strašnú nálož, takisto Brage Vestavik alebo Kade Edwards. Ale úplne najviac sa mi páči v jazdení aj v stavaní trailov určite Nico Vink. Má brutálny štýl, stavia nádherné skoky a jazdí extrémne veci nato že má 40 rokov.  

Ako vyzerá tvoj bežný deň?

Vstanem, zanadávam si prečo musím tak skoro vstávať. Spravím si raňajky a potom od siedmej do dvanástej kopeme trate. Ideme sa najesť potom kopeme znova do štvrtej. Ak je v pohode počasie idem navečer jazdiť s kamošmi na pumptrack alebo si pustíme vlek a jazdíme po bikeparku. No a večer sa najem a idem spať. 

Rada pre mladšiu generáciu, ktorá chce jazdiť freeride a triky?

Nebojte sa, treba skúšať, ale s rozumom. Lebo dopadnete ako ja, že budete mať v 20 rokoch polku tela dolámaného. Je dobré sa hecovať ale s mierou. 

Aké si mal zranenia? A aké bolo najhoršie zranenie?

Polámané zápästia, vykĺbené rameno niekoľko krát, zlomený členok, otras mozgu len dva-krát, zlomené predlaktie, operáciu ramena, druhé rameno prasknuté a zlomený necht na palci, to bol najbolestivejší úraz. A najhorší úraz boli tie prepichnuté pľúca, vykašliaval som krv, to už nebola sranda. A inak som mal kopu odrenín a zašívaných rán, ale to beriem ako kozmetické vady.

Robíš niečo na zlepšenie mobility? Cvičenie alebo joga?

Skúšal som jogu, ale väčšinou skončím zauzlovaný sám v sebe. Ale dosť mi pomáha to že chodíme liezť na boulder. Je to super lebo pri tom musím rozmýšľať a pomáha to aj na silu.

Máš aj iné koníčky okrem jazdenia?

Rád odpisujem vodomery :D. Keď je zima rád jazdím na snowboarde, ale skôr len bike, cestovanie a stavanie trailov. Tomu venujem 99% svojho času.

Keby si mal neobmedzené množstvo peňazí a mohol by ísť kamkoľvek by si chcel, kam by si išiel?

Do Kanady jazdiť. Nič by som neriešil, hneď by bola kúpená letenka, batožinovka. Vancouver, Kamloops, Squamish, Coast Gravity. 

Odkaz na záver?

Majte sa radi, majte radi bicykle, jazdite čo to dá a vidíme sa niekedy, niekde, možno :D. 

Fotky: Ema Holániová, Matúš Flanči Kňážek

Video: Marek Moravik

Text: Marek Konkoly, Emma Holániová

Komentáre (0)

Žiadne komentáre