15 najlepších darčekov pre bikera

15 najlepších darčekov pre bikera

Vianoce sa nezadržateľne blížia a s nimi aj zhon v podobne nakupovania darčekov. Pred samotným nákupom si však musíte dobre premyslieť, čo svojim blízkym nakúpiť. Ak máte v okolí nejakého bikera, využite týchto 15 nápadov, ktoré sme si pre vás pripravili. Rozhodne vám pomôžu vybrať ten najlepší darček, ktorý poteší.

Každý biker je iný

V prvom rade je dôležité pochopiť to, že každý biker je iný. Spravidla sa delia do troch základných kategórií a to:

  • cestní cyklisti
  • MTB horskí bikeri
  • gravel cyklisti

Všetci sa od seba odlišujú tým, kde jazdia alebo aké bicykle používajú. Všetkým sa však dajú vybrať univerzálne darčeky, ktoré potešia a budú využité prakticky. Aký je teda ten najlepší darček pre cyklistu?

Batoh na bicykel

Prvým darčekom je batoh na bicykel. Ide o praktický kúsok, ktorý využije úplne každý. Batoh poskytuje dostatok miesta na všetko, čo chcete preniesť. Je jedno, či so sebou beriete občerstvenie na výlet alebo elektroniku do práce. Cyklistické vaky sú charakteristické tým, že lepšie doľahnú na chrbát. Počas jazdy nebehajú zo strany na stranu. Dobre držia a hodia sa aj do horších terénov. Mnohé z nich sú vodotesné, takže odolajú ako dažďu, tak aj snehu alebo vlhkej hmle. Batoh je skvelým darčekom pre muža aj ženu. Nájdete ho v mnohých farebných prevedeniach aj veľkostiach.

Zámok na bicykel

Ak váš priateľ cyklista nemá zámok, chýba mu dôležitý kúsok, ktorý ochraňuje ako jeho, tak aj bicykel. Vyberte mu jeden pod stromček. Pri zámkoch si však dávajte pozor. Stretnete sa s niekoľkými typmi. Radia sa k nim:

  • káblové zámky (označované aj ako lankové)
  • zámok typu U ( označovaný aj ako D)
  • reťaz alebo oceľové lano

Káblové zámky poskytujú najnižšiu ochranu. Vhodné sú na použitie napríklad na dedine, kde ľudí poznáte. Prípadne iba vtedy, ak plánujete rýchly nákup v obchode a bicykel nebude príliš dlho bez dozoru. Tento typ zámkov sa taktiež používa ako doplnkový. Zámok typu U patrí medzi najodolnejšie. Vhodný je na ochranu bicykla pred krádežou na akomkoľvek mieste. Pokojne ho použite v meste alebo niekde, kde to nepoznáte. Posledným typom je reťaz alebo oceľové lano. Ich nevýhodou je vysoká hmotnosť. Sú však veľmi odolné.

Ľadvinka

V prípade, že cyklista nechodí na bicykli príliš veľké vzdialenosti, prípadne batoh má, stavte na ľadvinku. Ide o praktický kúsok, ktorý sa hodí úplne každému. Nezavadzia a nepadá. Jednoducho sa s ňou bicykluje ako na cestách, tak aj na cyklotrasách alebo v horách. Najväčšou výhodou, ktorú ľadvinka poskytuje, je najmä to, že ju máte stále na očiach. Môžete si tak do nej dať všetky cenné veci. Na rozdiel od batohu, ktorý máte vzadu a nevidíte naň, je omnoho bezpečnejšia. Ako batohy, tak aj ľadvinky nájdete v množstve prevedení. Ide tak o ideálny vianočný darček.

Dres

Správne oblečenie je základom každého športu. Cyklistika nie je výnimkou. Cyklistický drep je preto dôležitou súčasťou. Potešte cyklistu kvalitným a pekným dresom za fajn cenu. Na trhu nájdete desiatky rôznych modelov v zaujímavých prevedeniach. V ponuke nájdete nielen dámske, ale aj pánske modely v štýlových farbách a dizajnoch. Vyberať si môžete aj z dlhého alebo krátkeho rukávu. Funkčný materiál sa postará o to, aby prakticky a efektívne odviedol z tela prebytočný pot. Zbavíte sa nepríjemného pocitu vlhkosti. Nehovoriac o tom, že ak pridáte termotričko tak, zamedzíte prechladnutiu v chladnejšom období.

Bunda

Ak premýšľate, aký darček pre cyklistu je tým najlepším, siahnite po kvalitnej nepremokavej bunde. Cyklistické bundy dokážu cyklistu efektívne ochrániť pred chladom, vodou aj silným vetrom. Sú odolné a vyrobené z kvalitných materiálov. Najväčšou výhodou je najmä to, nie sú príliš hrubé, no pritom dokážu poskytnúť dostatok tepla. Nijakým spôsobom nezavadzajú pri bicyklovaní alebo inom športovaní. Obliecť si môžete pod ne niekoľko vrstiev. Na výber máte množstvo búnd. Niektoré majú viac vačkov, iné poskytujú zaujímavý dizajn. Zo širokej ponuky určite vyberiete tú najlepšiu, ktorá vystihne obdarovaného cyklistu.

Prilba

Skvelým vianočným darčekom je aj cyklistická prilba. Bezpečnosť pri jazdení je dôležitá. Prilby sa, rovnako ako aj zámky, delia na viacero typov, z ktorých si môžete vyberať. K hlavným typom sa radia:

  • cestné - štíhlejšie ako horské alebo iné typy
  • horské - označované aj ako MTB. Charakteristickou črtou je to, že sú masívnejšie
  • BMX - okrúhlejšie a jednoduchšie. Chránia najmä zátylok.
  • detské - menšie a v zaujímavých prevedeniach Podľa toho, čomu sa cyklista venuje, mu vyberte aj prilbu.

Pri nákupe však nezabudnite vybrať správnu veľkosť. Tá sa môže odhadovať omnoho ťažšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Spravíte dobre, keď prilbu vyberiete s cyklistom. Dizajn je už len doplnkovou vlastnosťou. Aj ten však vyberajte podľa pohlavia alebo záľub.

Gripy

Pre správne uchopenie bicykla potrebuje cyklista gripy. Mnohé poskytujú ergonomické uchopenie, vďaka čomu ruky ani po dlhšom bicyklovaní nebola. Spravila sa stretnete s univerzálnymi gripmi, ktoré sedia na všetky bežné riadidlá. Iné sú určené len pre špeciálne modely. Pri gripoch sledujte ešte jednu vec a to, či majú technológiu lock-on.

To znamená, či sa dajú uzamknúť. Vyhnete sa tak krádeži, ktorá by sa mohla uskutočniť, ak by cyklista nebol pri bicykli.

Multifunkčný kľúč

Univerzálnym darčekom pre otca, cyklistu alebo bežného človeka je multifunkčný imbusový kľúč. Ten dokáže pomôcť pri mnohých technických problémoch. Kľúč využijete nielen pri oprave menších problémov s bicyklom, ale aj na rôznych výletoch. Je to skvelý pomocník, ktorý by nemal chýbať nijakému dobrodruhovi. Jeho výhodou je najmä skvelá cena. Plus, kúpiť ho môžete samostatne, prípadne v sade s inými kľúčmi rôznych veľkostí.

Pumpa

Nafúkať kolesá na bicykli nie je vôbec jednoduché. Nehovoriac o tom, že pri pravidelnom používaní je potrebné raz za čas ich dofúkať. Na to, aby mohol cyklista celý tento proces urobiť, potrebuje kvalitnú pumpu. Pri nákupe si musíte všímať niekoľko základných parametrov a to:

  • druh ventilu
  • typ pumpy
  • podlahová pumpa
  • malá ručná pumpa
  • CO2 pumpa
  • vysokotlaková pumpa
  • klasický kompresor
  • tlak
  • objem
  • váha
  • materiál

Príslušenstvo na servis

Súčasťou športovej výbavy je nielen termoprádlo, ale taktiež ďalšie kúsky, ako napríklad okuliare. Niektoré modely majú možnosť výmeny skiel, iné nie. Spravidla sú unisex, no určite nájdete aj také, ktoré sa delia na pánske a dámske. Okuliare by mali dobre sedieť. Môžu taktiež ladiť s ostatným športovým oblečením. Niektoré poskytujú aj ďalšie príslušenstvo, ako napríklad náhradné gumičky, nosníky alebo nožičky.

Okuliare

Bicykel potrebuje pravidelnú údržbu. Na to, aby ste ju mohli robiť, potrebujete olej. Na mazanie jednotlivých súčiastok preto kúpte cyklistovi špeciálny typ oleja, ktorý je určený pre bicykle. Okrem olejov môžete vybrať aj mazivo vo forme pasty alebo čistič reťazí v spreji. Všetky produkty majú praktický uzáver, aby sa s nimi dobre manipulovalo. Pri výbere sa môžete spýtať, čo cyklista používa, aby ste vybrali správny výrobok. Prípadne sa poraďte s odborníkom v obchode.

Taška pod sedlo

Na osobné veci pomôže okrem ľadvinky aj praktická taška pod sedlo. Tá sa veľmi jednoducho na bicykel inštaluje. Nezavadzia a poskytuje dostatok miesta. Na výber máte množstvo veľkostí a prevedení. Niektoré sú väčšie, iné menšie. Väčšina poskytuje jednu hlavnú priehradku a zopár ďalších menších. Ak by cyklista nechcel tašku pod sedlo, siahnuť môžete aj na takú, ktorá sa umiestňuje spredu bicykla.

Fľaška a stojan na fľašu

Pitný režim je dôležitý. Počas dlhých ciest je potrebné pravidelne ho dopĺňať. S tým pomôžu fľaška a stojan. Kúpte takýto darček pre cyklistu a uvidíte, že uspejete. Fľašky so stojanom sa predávajú často v sete, spolu. Niektoré sú väčšie, iné menšie. Montáž na bicykel je jednoduchá. Zvládne to aj začiatočník.

Rukavice

Posledným tipom na vianočným darček sú rukavice, ktoré cyklista ocení najmä počas chladnejšieho počasia. Rukavice oteplia ruky a poskytnú vysoký komfort. Dobré je, ak majú reflexné prvky. Je to však len doplnok, nenachádza sa na každých modeloch. Niektoré cyklistické rukavice sú však vhodné do teplejších mesiacov. V tomto príapde siahnite po tých, ktoré majú odstrihnuté prsty. Pri výbere dbajte na kvalitný materiál. Ten je základom ako pohodlia, tak aj komfortu pri držaní riadidiel.

Zhrnutie

Výber darčekov pre cyklistov sa môže zdať náročný. Ak si neviete dať rady, využite jeden z týchto univerzálnych tipov. Všetky darčeky v našom článku sú praktické a rozhodne potešia ako cestného, tak aj gravel cyklistu.

Plus, využite BONUS - ŠPECIÁLNU PONUKU. Ku každej objednávke u nás získavate darček vo forme nálepiek, ponožiek, trička alebo bezplatného poštovného, ZADARMO. Typ darčeka sa odvíja od hodnoty objednávky.

Komentáre (0)

Žiadne komentáre